INFO & VAAK GESTELDE VRAGEN

HOUT


Massief hout
Massief hout is een plank of balk die voor 100% bestaat uit natuurlijk 'echt' hout.

Fineer
Fineer hout is zeer fijn verzaagd, gesneden of afgerold massief hout van gelijkmatige dikte (van 0,6 tot enkele milimeters dik) die op diverse plaatmerialen kan verlijmd worden.

Multiplex
Bij multiplex houtplaten worden verschillende vellen rolfineer van diverse houtsoorten kruiselings onder druk en bij hoge temperatuur op elkaar verlijmd.

MDF
Dit plaatmateriaal komt tot stand komt door houtvezels onder extreem hoge druk samen te persen en samen te houden door middel van harsen en lijmen.

Laminaat
Laminaat is een print (hout,steen, kleur,...) op papier of pvc dat gekleefd wordt op bv een MDF, spaanplaat of multiplex plaat en wordt afgewerkt met hars of vernis.

Melamine
Dit plaatmateriaal bestaat uit één enkele laag papier (gemiddeld 0,1 mm.) die met hars op mdf of spaanplaat wordt geperst. Wij werken niet met melamine omdat dit geen sterk materiaal is, niet duurzaam is en niet erg bestendig is tegen beschadiging.

Wij werken het liefst met massief hout.
Eerlijk, voor ons persoonlijk heeft massief hout enkel voordelen. Wij houden van de unieke tekening, karakter en kleurschakering van elk stuk hout. Toch, moeten we toegeven dat massief hout niet voor iedereen de ideale keuze is. Hieronder meer uitleg:

Voordelen
 Massief hout is een natuurlijk en 'levend' product; puur en heel duurzaam.
 Ze heeft een elegante, warme en natuurlijke uitstraling.
 De kwaliteit van (ons) massief hout is onberispelijk. Massief hout is sterk en veelzijdig.
 Massief hout kan altijd en mooi gerestaureerd worden. Krasjes en deuken kunnen er gemakkelijk uitgeschuurd worden.
 Ze laat zich gemakkelijk bewerken (kleuren, beitsen, vernissen, oliën etc.)
 Massief hout is ecologisch, recycleerbaar en houdt CO2 vast.
 De thermische isolatie van massief hout ligt veel hoger dan die van vele andere materialen.

Nadelen
 Massief hout is vaak prijzig bij aankoop. De levensduur is wel langer dus op lange termijn kom je zeker niet altijd duurder uit.
 Massief hout is een natuurlijk prduct dat leeft (zet uit en krimpt) en is gevoelig voor vocht, licht en temperatuurverschillen. Op dit vlak moet je extra zorg dragen voor het hout als je niet wilt dat het fel gaat barsten, schotelen of erg gaat kromtrekken. Als je een meubel, vloer of schrijnwerk wilt dat zonder teveel moeite onveranderlijk blijft, dan kies je best niet voor massief hout. Scheurtjes, kleurveranderingen etc. horen nu eenmaal bij massief hout. Voor ons heeft dit zijn charme, maar dit is niet zo voor iedereen.
FSC® hout komt uit bossen die op een verantwoorde wijze beheerd worden.
Verantwoord wil zeggen dat rekening wordt gehouden met ecologische, economische en sociale vragen van het heden en de toekomst.
FSC® is de afkorting van 'Forest Stewardschip Council' of vertaald: 'Raad voor Duurzaam Bosbeheer'.
Deze internationale organisatie heeft 10 strikte voorwaarden vastgelegd waaraan een goed beheerd bos moet voldoen.

Wij werken bij Kanefas enkel met houthandels die deze filosofie volgen en hun houtwinning door die 'Raad voor Duurzaam bosbeheer' streng laten controleren, alsook die Raad financieel steunen.
Ja

FSC® GEKEURD HOUT
Het hout dat wij aankopen kiezen wij uit bij betrouwbare houthandels die FSC® gekeurd hout verkopen.

Stormschade
Grote bomen die door erge stormschade echt niet meer gered kunnen worden, geven wij een nieuw leven door er fucntionele meubelen, mooie objecten en schrijnwerk van te maken. Het zou zonde zijn dat ze verspild worden als goedkoop brandhout.
Vaak maar zeker niet altijd!
Multiplex van goede kwaliteit kan zelfs duurder zijn dan massief hout maar massief hout vraagt vaak wat meer tijd om te verwerken. Hierbij vertrekken we namelijk van een stam of bool waarbij het hout zorgvuldigd geselecteerd, gezaagd, geschaafd, enz. moet worden.

Anderzijds kan het afplakken van plaatmateriaal en het secuur omgaan met de toplaag bv. ook weer veel tijd in beslag nemen. Alles hangt eigenlijk van project tot project of product af. Als je twijfelt tussen massief of fineer, multiplex enz. kan je raad vragen bij jouw locale meubelmaker of schrijnwerker. Deze weet als geen ander welke materialen het best bij jouw project of product passen, op vlak van functie, prijs en kwaliteit.
Fineer komt in verschillende diktes voor. De dikkere fineersoorten hebben het voordeel sterker te zijn en zijn gemakkelijker te herstellen.
Hierdoor zijn ze ook een stuk duurder dan dunne fineer en in sommige gevallen zelfs duurder zijn dan volledig massief hout.

Voordelen
 Doordat de fineerlaag van echt hout is, heeft fineer nog een vrij natuurlijke en warme uitstraling.
 Fineer is niet zo gemakkelijk van massief hout te onderscheiden.
 Fineer is vaak goedkoper dan massief hout.
 Met fineer kan je heel creatief te werk gaan en met zeer zeldzame, dure houtsoorten werken, denk aan bv. inlegwerk.

Nadelen
 Fineer is kwetsbaar en moeilijk te herstellen. Bij dunne fineer kan je gemakkelijk krassen aanbrengen of een hoekje afbreken waardoor de lelijke ondergond te voorschijn komt.
 Bij fineer moet je steeds een beschermlaag zoals een olie, vernis of boenwas aanbrengen.
Er zijn verschillende soorten plaatmaterialen met elk hun eigen voor- en nadelen. Twee soorten plaatmaterialen waar wij mee werken zijn multiplex platen en HPL. Multiplex is opgebouwd uit lagen gefineerd hout die kruiselings onder druk en bij hoge temperatuur op elkaar verlijmd zijn. Multiplex herken je door de lijntjes van de lagen hout die je aan de zijdes ziet. Laminaat of HPL (High Pressure Laminate) is dan weer een print (hout,steen, kleur,...) op papier of pvc dat gekleefd wordt op bv een MDF, spaanplaat of multiplex plaat en wordt afgewerkt met hars of vernis.

Voordelen
 HPL is kleurvast en vrij duurzaam.
 Je kan heel creatief zijn met HPL door de grote keuze aan mooie kleuren en prints, bovendien kan je de platen personaliseren.
 HPL kan in een brandwerende of bacteriedodende uitvoering geproduceerd worden.
 Multiplex vertoont minder werking dan massief hout.
 Multiplex heeft een vrij vlakke en egale uitstraling wat erg mooi kan zijn.
 multiplex is veel sterker en lichter dan bv. MDF en kan veel gewicht verdragen zonder door te hangen.

Nadelen
 Multiplex en HPL van goede kwaliteit kunnen vrij prijzig zijn. Multiplex kan zelfs duurder zijn dan massief hout.
 Ondanks er vaak beweerd wordt dat HPL krasbestendig is, klopt dit niet helemaal. Je kan wel degelijk krassen aanbrengen of val- & stootschades aan bv. randen aanbrengen. Vooral bij donkere kleuren of lakwerk vallen krasjes snel op. Net zoals bij fineer is de ondegrond die zo zichtbaar wordt lelijk. Herstel is een pak minder eenvoudig dan bij massief hout.
 HPL is erg zwaar in gewicht.
Het onderhoud van massief hout verschilt van houtsoort tot housoort. Het gebruik en het onderhoud is uiteraard ook voor binnen en buiten anders. Hieronder enkele algemene tips. Voor het juiste advies bij uw uniek project, meubel of object kunt u aan ons raad vragen.

MEUBELS & INTERIEURSCHRIJNWERK
 LICHT:
Meubels kan je best beschermen tegen direct zonlicht als het je stoort dat de kleur veranderd door het licht. Massief, onbehandeld hout wordt vaak donkerder of intenser van kleur door zonlicht. Hout dat behandeld is kan lichter worden (een vernis of olie dat afschiet) door zonlicht. Als je voor een lange tijd bv. een decoratiestuk op een kastje of tafelkleed op een tafel laat liggen, steeds op dezelfde plaats, kan hier een kleurverschil ontstaan. Variatie is dus de boodschap.

 TEMPERATUUR & LUCHTVOCHTIGHEID:
Onder invloed van koude, warmte en droogte kan massief hout gaan 'werken'. Bij te droge lucht gaat het hout krimpen en kunnen er kleine scheurtjes ontstaan. Als de luchtvochtigheid toeneemt, trekken deze weer dicht. Zorg dus voor een constante luchtvochtigheid door het gebruik van o.a. luchtbevochtigers.
Natuurlijk hout is ook gevoelig voor water en vocht. Let op vochtringen van bv. glazen, regendruppels die onopgemerkt steeds op dezelfde plek binnenkomen enz.

 BEHANDELING:
Onbehandeld hout onderhouden
Onbehandelde massief hout kan zuiver gemaakt worden met een stoffen doek en indien nodig, een beetje lauw water. Let hierbij dat je doek vochtig is en niet heel nat. Bij moeilijkere vlekken mag je een schuursponsje gebruiken of zelfs fijn schuurpapier om de vlekken weg te schuren. Volg altijd de richting van de nerf bij het stofvvegen of schoonmaken. Als de vlekken echt moeilijk te verwijderen zijn mag je producten zoals groene zeep, azijn of bijenwas gebruiken. Vraag even na welk product je het best kunt gebruiken bij jouw houtsoort en hoe je ze moet aanbrengen. Gebruik nooit agressieve schoonmaakproducten op hout.

Olie of (bijen)was als beschermlaag
Met olie (bv. lijnolie) en was kan je massief hout en fineer een mooie, natuurlijke beschermlaag geven. Beide producten zijn wel gevoelig voor vocht dus bij is bij het schoonmaken een droge doek aangeraden. Olie moet je meermaals per jaar dun aanbrengen (afhankelijk van de houtsoort) en goed laten drogen/uitharden. Door olie aan te brengen wordt de kleur van het hout iets dieper en warmer. Bijenwas is een eerlijk product met een heerlijke geur en geeft hout een zeer zachte natuurlijke glans.

Vernis of lak
Soms heeft hout een betere bescherming nodig. Denk aan keuken- en badkamermeubels die erg nat of vuil kunnen worden. Ook weer afhankelijk van de houstoort brengen we verschillende lagen lak of vernis aan. Schoonmaken kan met een zachte, vochtige doek. Gebruik ook nu geen agressieve schoonmaakproducten die de vernis- of laklagen kunnen aantasten. Indien het hout echt een goede schoonmaakbeurt nodig heeft, kan je het hout lichtjes schuren (slissen) met een heel fijn schuurpapiertje. Hierna breng je terug een vernis- of laklaag aan. Let hierbij op dat je hetzelfde product gebruikt dat oorspronkelijk was aangebracht.

BUITENMEUBELS & BUITENSCHRIJNWERK


Onbehandeld laten
Hout voor buiten moet zeker niet altijd behandeld worden. Wij geven hier zelfs de voorkeur aan want vanaf het moment dat je het hout behandeld ga je dit moeten herhalen. De houtsoorten die buiten gebruikt worden hebben een hoge duurzaamheidsklasse en zijn dus weerbestendig. Onder invloed van zonlicht, wind en regen zal het hout vergrijzen en een mooie patine krijgen. De vergrijzing zal sneller of langzamer verlopen naargelang het hout meer of minder hieraan blootgesteld is.

Olie, laks of beits
Houtsoorten met een iets lagere duurzaamheidsklasse kunnen behandeld worden met een olie, lak of beits om ze langer te laten meegaan. Ook indien je geen vergrijzing wilt, kan je één van deze producten aanbrengen. Deze behandeling moet je elk jaar of om de 2 jaar herhalen. De frequentie hangt af van de ligging, blootstelling aan het weer en de houtsoort.

Thermowood
Door het hout met een lagere duurzaamheidsklaase langdurig te verhitten verandert de structuur van dit hout en wordt de duurzaamheid veel groter. Hierdoor heeft ook thermowood eigenlijk geen behandeling meer nodig. Thermowood heeft als voordeel dat ze vrij vormvast is en beschikbaar in heel wat afwerkingen. Een nadeel is echter, dat het hout veel minder buigzaam is en snel splintert of splijt. Het hout 'leeft' door de verhitting eigenlijk niet meer zoals hout dat natuurlijk gedroogd is.

VERKOOP

Wij bieden verschillende betaalmethodes aan:

Cash
Je kan bij ons tot maximum € 3000 cash betalen, in de galerie of op een andere locatie (bv. leveringsadres, werf, beurs enz.).
Je krijgt hierbij steeds een betaalbewijsje mee.

Bancontact &/of Maestro
Liever geen cash? Betaal eenvoudig en veilig met je bankkaart aan onze betaalterminal. Je kan ook contactloos betalen.
Betalen kan zowel in de galerie als op een andere locatie.

Payconiq
Geen cash of bankkaart bij? Betaal eenvoudig, snel en veilig d.m.v. deze smartphone applicatie.
Je kan zowel op afstand als in de galerie betalen.

Overschrijving
Alle werken die wij uitvoeren kunnen met een overschrijving betaald worden. Dit is trouwens de meest gebruikte betaalmethode.
Ook voorschotten kan je betalen met een overschrijving. Je ontvangt van ons uiteraard steeds een factuur.

Online bestellingen
Na je bestelling ontvang je van ons jouw factuur waarna je via een overschrijving of via de Payconiq app kan betalen.

Prijzen producten online
Alle prijzen die op de website zijn gepubliceerd, zijn in Euro en inclusief btw. Buitenlandse bedrijven die geen btw moeten betalen, kunnen dit aanvinken op hun bestelformulier, mits een correcte btw-nummer en buitenlands leveradres.

Prijzen maatwerk
De prijzen op onze offertes zijn in euro en exclusief btw. Kom je in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief? Vul dan eerst de nodige attesten in die je van ons krijgt en zorg er zeker voor dat alle wettelijke vereisten vervuld zijn.

Factuur nodig?
Heb je bij je aankoop in de galerie een factuur nodig? Laat je gegevens achter en je factuur volgt via e-mail.

Wij aanvaarden geen VISA of cheques.
Natuurlijk!
Je kan via ons bestelformulier en/of offerteaanvraagformulier jouw bestelling doorgeven. Betalen kan via overschrijving of met de Payconiq app. Wij leveren hierna het product of de dienst bij u aan huis of je kan kiezen om het zelf bij ons af te halen.

Elk van de producten uit onze eigen collectie is uniek. Het hout heeft bv. telkens een andere tekening, kleurschakering enz. Kom daarom zeker ook een bezoekje brengen aan onze galerie. Hier kan je trouwens producten ontdekken die nog niet online staan en persoonlijk advies krijgen voor maatwerk.

Heb je een werk van ons gezien op sociale media maar vind je die nog niet terug op de website? Stuur ons een e-mail of een Whatsapp-berichtje en wij geven je dan alle info die je wilt door.

Factuur nodig?
Heb je een factuur nodig voor je bestelling voor je bedrijf, medewerkers of relatiegeschenken? Online kan je bij het bestelformulier of de offerteaanvraag aangeven dat je een factuur nodig hebt en daarbij de juiste gegevens achterlaten. Uiteraard kan je ook in de galerie je gegevens doorgeven.

Alle prijzen die op de website zijn gepubliceerd, zijn in euro en inclusief btw. Buitenlandse bedrijven die geen btw moeten betalen, kunnen dit aangeven op hun bestelformulier, mits een correcte btw-nummer en buitenlands leveradres.
Om te bestellen kan je eenvoudig het bestelformulier op de website invullen en op de 'bestel'-knop klikken.
Je kan een bestelling plaatsen als je 18 jaar of ouder bent, als je bereikbaar bent via telefoon en een geldig e-mailadres hebt.
Uiteraard kan je ook steeds gewoon via e-mail of in de galerie je bestelling doorgeven.

Nadat je je bestelling hebt doorgegeven ontvang je van ons altijd eerst een e-mail met de orderbevestiging en alle details van je bestelling.
Eventuele leveringskosten, kosten voor maatwerk of speciale aanvragen en de leveringstermijnen worden in deze e-mail duidelijk meegegeven.

Als je je bedenkt of een vergissing ziet kan je de bestelling nu nog wijzigen of annuleren. Als alles volgens wens is, ontvang je van ons je factuur via e-mail.
Na betaling van de factuur gaan we meteen aan de slag om jouw bestelling op tijd klaar te krijgen en gelden onze algemene voorwaarden t.a.v. annuleringen of wijzigingen.

Alle prijzen die op de website zijn gepubliceerd, zijn in euro en inclusief btw. Buitenlandse bedrijven die geen btw moeten betalen, kunnen dit vermelden op hun bestelformulier, mits een correcte btw-nummer en buitenlands leveradres.
Ja, dat kan.
Indien je je vergist of bedacht hebt, stuur dan zo snel als mogelijk na jouw bestelling een e-mail naar info@kanefas.com om jouw bestelling te annuleren of wijzigen. Wij bezorgen jou eerst een orderbevesting via e-mail waarin je de bestelling, de eventuele leveringstarieven en de levertijden kan checken voordat je de factuur ontvangt.

Na betaling van de factuur gaan we meteen aan de slag om jouw bestelling op tijd klaar te krijgen en gelden onze algemene voorwaarden t.a.v. annuleringen of wijzigingen.
Ja, wij leveren (en plaatsen/monteren) zelf onze producten en diensten over heel België.
Wij kunnen ook leveren en werken uitvoeren in het buitenland. Hiervoor doen we steeds ons voorstel via een offerte op maat.
In Belgisch Limburg leveren we gratis. Voor leveringen verder weg geven we steeds op voorhand onze eventuele onkosten door.
Ja hoor. Je kan de bon in de galerie uitkiezen of online bestellen met een waarde van €25 tot €2.500. Wij bieden cadeaubonnen in verschillende formules aan:

Cadeaubon op maat
Wij hebben 'blanco' cadeaubonnen die je bij elke gelegenheid kan gebruiken. Jouw boodschap kan je zelf invullen. Geef aan voor welk bedrag je graag iets koopt en wij vullen het voor jou in.

Cadeaubon met diverse thema's
Elk jaar ontwerpen wij cadeaubonnen met verschillende thema's: Eindejaar, Lente/Zomer, Vriendschap of Trouw, Moederdag of Vaderdag en Verhuis.

→ bekijk hier onze cadeaubonnen

Bekijk best eerst onze collecties vooraleer je een bedrag kiest.
Je kan hierna zelf het bedrag kiezen bij elke cadeaubon. Geef aan voor welk bedrag je graag iets koopt en wij vullen het voor jou in.

Factuur nodig?
Heb je een factuur nodig voor je bestelling voor je medewerkers of relatiegeschenken? Online kan je aanvinken dat je een factuur nodig hebt en daarbij de juiste gegevens achterlaten. Uiteraard kan je ook in de galerie je gegevens doorgeven.

Voorwaarden
De Cadeaubonnen blijven 2 jaar geldig. Cadeaubonnen kunnen niet gewisseld worden voor cash, worden niet teruggenomen, omgewisseld of terugbetaald.

De Cadeaubon blijft intellectueel eigendom van Kanefas. Ze mag niet worden vervalst of zonder onze toestemming worden gewijzigd.
Ja, natuurlijk!
Wij verkopen de beste matrassen en kussens van Belgische bodem.
Vraag er gerust naar via e-mail, telefoon of in de galerie.
Ja, je kan bij ons je toestellen voor je keuken bestellen.
Wij hebben geen toestellen en slechts enkele accesssoires in onze galerie staan maar we kunnen je begeleiden bij onze collega's waar je hun uitgebreid aanbod kunnen bekijken. Als je al op voorhand zeker bent van je keuze en de toestellen of accessoires niet meer wenst te bezichtigen, kan je eventueel je bestelling doorgeven aan ons.

Wanneer wij een keuken ontwerpen en/of creëren ben je uiteraard volledig vrij om je toestellen zelf aan te kopen, online of in een keukenwinkel naar keuze.

Als je bij ons bestelt, plaatsen wij de toestellen gratis. Kies je voor een andere leverancier, kunnen wij de plaatsing doen tegen een afgesproken uurtarief.
Je kan uiteraard de toestellen ook door hen laten plaatsen op hun verantwoordelijkheid of zelf plaatsen. Plaatsing/aansluiting van electriciteit, leidingen en sanitair (bv. quooker-kranen) doen wij niet, gewoon een kwestie van "Schoenmaker blijf bij je leest!"

OVER KANEFAS

Etymologie
Kanefas is een oud Nederlandse schrijfwijze voor het woord canvas en betekent o.a. sterk linnen weefsel of ruw, dik zeildoek. Dit woord is afgeleid van het 13e-eeuwse Engels-Frans woord canevaz en het Oudfrans canevas. Beide zijn waarschijnlijk afgeleid van het Vulgair Latijn cannapaceus wat 'gemaakt van hennep' betekent en is afkomstig van het Griekse κάνναβις (cannabis).

Onze naam
Wij refereren met onze naam Kanefas onder andere naar de sterke kwaliteit van het linnen weefsel, een kwaliteit die in al onze meubels en objecten centraal staat.

Anderzijds verwijzen we ook naar het canvas als schilderdoek door onze passie voor kunst en creativiteit. And last but not least - Kanefas betekent voor ons ook voornamelijk het 'lege doek' (a blank canvas) van waaruit wij steeds vertrekken bij elk project en elk advies.

Wij durven bij Kanefas als basis voor een eerste schets, ontwerp of advies onze eigen lijnen steeds opnieuw uit te tekenen, relevant en doordacht om de stroming van trends te weerstaan. De ideeën en plannen krijgen hier ruimte om te bewegen volgens onze eigen-zinnige koers en kunnen op elk moment aangepast worden.

Niet toevallig heeft Filip een passie voor houten boten en vooral houten zeilboten. Dit alles samen zorgde ervoor dat er geen twijfels meer waren over het kiezen van de juiste naam bij onze galerie en atelier.
Atelier
In 1936 richtte grootvader Jozef Thijs het houtatelier op waar er vooral schrijnwerk en keukens werden gemaakt. Filip's vader Silvester trad in de voetsporen van zijn vader en nam met succes het atelier over. Samen met zijn zus Marleen bracht Filip hier zijn kinderjaren door, spelend met de schavelingen en 'afval'blokjes hout. Vanaf 1982 stond Filip zijn vader bij als zelfstandig helper (meubelmaker) om uiteindelijk in 1988 volledig het roer in eigen handen te nemen.

Galerie
In 1988 vormde Filip met zijn grote passie voor vormgeving en kunst de klassieke meubelzaak van zijn grootouders om tot een hedendaagse design- en meubelgalerie.
Deze kreeg de naam 'Kanefas'. Tussen de eigen 'Kanefas' collectie van houten meubels en objecten vond je er vanaf toen de meest bijzondere creaties terug van een select aantal innovatieve ontwerpers.

Kanefas
De combinatie van het ambachtelijk maatwerk uit het houtatelier en de eigenzinnige designstukken uit de galerie maakt van Kanefas sinds de vroege jaren 90 tot heden een uniek en tijdloos concept waarbij onze eigenzinnige persoonlijkheid en creativiteit in elk project weerspiegeld wordt.

Toekomst
In het verleden organiseerde Kanefas al diverse tentoonstellingen van designpioniers en architecten waarbij de grens tussen design en kunst soms erg vaag was. Gefascineerd door die grens tussen design en kunst en tussen vakmanschap en kunstenaarschap zullen we dit vanaf 2022 verder onderzoeken en ook kunst van zowel aanstormend talent als gevestigde kunstenaars etaleren in onze tentoonstellingsruimte.
Het zit in de genen
Filip is opgegroeid tussen de houtschavelingen en is een derde generatie meubelmaker. Grootvader Jozef en vader Silvester waren robuuste schrijnwerkers en keukenbouwers en de overgrootvader van de familie Thijs was een wielenmaker. Angèle, de moeder van Filip was een dochter van een ambachtelijk schilder. Zij zorgde in haar tijd voor een perfecte behandeling van de houtwerken en keek streng toe op de afwerking van elk detail. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat Filip zoveel respect en liefde heeft voor het ambacht en oog voor detail zo belangrijk vindt.

Opleidingen
Filip genoot een klassieke houtopleiding aan het Technisch Instituut Sint-Jansberg te Maaseik. Hier leerde hij manuele en machinale houtbewerking en studeerde hij af met een specialisatie in houtsnijden. Na deze studies ging hij zich verder verdiepen in het Luikse houtsnijwerk (Luikse ornamenten) aan de l’Institut communal des Industries du bois et des Industries connexes (Liège). Via zijn leermeester Yvan Guilmot 'le couturier du chêne' heeft Filip nog meer oog voor detail gekregen, beter leren tekenen en het werken met beitels kunnen verfijnen. Door de jaren heen heeft Filip ook traditionele vakwerk gebouwen leren maken via nog een andere belangrijke leermeester Guy Baptist. Hierbij werd er puur ambachtelijk gewerkt.

Toelatingen
Erkend Ambachtsman (FOD België)
Handmade in Belgium label (Unizo)

Lid van
WWF
Bouwunie
Missie
Van bij het oprichten van Kanefas had Filip een duidelijke missie: zijn maatwerk zou het ambacht in ere houden en enkel vervaardigd worden met degelijke en duurzame materialen. Bij Kanefas gaat onze voorkeur naar het gebruik van massief hout en andere edele materialen, het liefst van hier.

De designstukken die Filip uitzocht voor de galerie zouden net zoals zijn maatwerk van degelijke kwaliteit moeten zijn en tot in het kleinste details afgewerkt. Bij dit hedendaags en eigenzinnig design vond Filip een schoonheid terug die hij op zijn beurt wou toepassen in zijn eigen werk.
Met een oog voor mooie verhoudingen en vormen laten we bij Kanefas functionaliteit en esthetiek gebalanceerd in ons aanbod samenvloeien.

Tegen de wegwerpmaatschappij, overmatige consumptie en modeverschijnselen in zijn wij trouw gebleven aan onze manier van werken met respect voor kwaliteit en eigenheid. Het samenbrengen van ambachtelijk maatwerk in hout en tijdloze, eigenzinnige designstukken is 'ons ding'.
En een bewuste keuze en passie die we graag met u delen.
Visie
Onze visie is een leefwereld kunnen creëren waar duurzaam geluk voor iedereen die bij ons ten rade gaat, centraal staat. Met ons inlevingsvermogen, creatief brein en degelijk handwerk hopen wij design en maatwerk van blijvende waarde te kunnen brengen.

Wij zijn altijd erg benieuwd naar de bijzondere ruimtes waar onze meubels, objecten en schrijnwerk terecht komen en naar de verhalen van de mensen die ze uitkiezen. Door uw eigenheid te (h)erkennen en samen te reflecteren over uw persoonlijk wooncomfort, durven we verder kijken dan naar de overbekende designklassiekers, veilige keuzes en standaard oplossingen.
Het ideale designstuk sluit perfect aan bij uw unieke leefwereld en zorgt voor duurzaam geluk. Maatwerk zorgt voor onmisbaar comfort en een voegt een waarde toe die blijft. Wij streven ernaar dat onze houtwerken en designstukken in harmonie zijn met uw persoonlijkheid, uw unieke stijl en de ruimte(s) die ze zullen invullen.
Achter de schermen
Kristien werkt graag achter de schermen mee als grafisch ontwerper, aankoper van design en administratief medewerker.
Voor bestellingen, algemene vragen en PR neem je best contact op met haar. "Natuurlijk doen we niet alles met ons tweetjes, kom langs en maak kennis met ons team in het atelier en de galerie".
FILIP THIJS

oprichter, meubelmaker en erkend ambachtsman

TEAM KANEFAS

Maak kennis met onze onmisbare teamleden in het atelier.

KRISTIEN CZUBIN

administratief medewerker & communicatie vormgever